Zaujímavé signály na CB

Od začiatku roka 2023 som sa začal viac zaujímať o príjem na CB, od februára 2023 som zaregistroval vždy keď slnko zapadá signály v angličtine s typicky americkým prízvukom.

Bežne sa dajú u nás počúvať Taliani alebo Nemci (teda Európa) zaregistroval asi každý ale počuť Ameriku na CB ma predsa viac zaujalo a možno tak dám inšpiráciu aby ste si pri západe slnka pustili CB v AM. Pravidelne počujem na kanáloch 6, 11, 29. (u mňa len tieto)

Pri počúvaní som zachytil aj lokátor Louisiana (USA). Samozrejme keď zapnem na mobile nahrávanie signál sa stratí a dlho nič :/ Bežne nenahrávam, pre vašu ukážku aspoň niečo.

Pár dní na videu:


Či je to naozaj Amerika a signál s jedného vysielača možno niekto objasní 🙂

Porucha opakovača

13.4.2023

Samotný opakovač SURECOM SR-112 Simplex Duplex Controller ktorý slúži ako nahrávanie a následne zapnutie vysielania vo vysielačke a prehranie zvuku sa pokazil zopínač PTT, prístroj zvuk nahrá aj prehrá no nezopne vysielanie. Neviem čo sa stalo a či som mal „šťastie“ na výrobok no na ceste je už druhý. Prístroj som rozoberal a pozrel či niečo zhorelo no taký expert som neni lebo žiadna súčiastka neni na pohľad zlá:


Našťastie je vysielačka v poriadku.

Ak sa niekto vyzná a chcel by pomôcť, budem rád.

17.4.2023 Prístroj je v rukách opravára, vďaka ďalšiemu SURECOM SR-112 ktorý podaroval Dušan Sklené Teplice opakovač zase funguje.

Ďakujem

Solárny regulátor MPPT

Dlhšiu dobu používam aj doma fotovoltaiku a podelím sa o skúsenosť nedávno zakúpeným regulátorom MPPT presnejšie XTRA120N-XDS2

Výhodu regulátora MPPT myslím nemusím podrobne opisovať no kedže doma nemám veľké solárne panely a dokopy vo výkone používam 335wp ale rozdelené na samostatné regulátory + batérie. Do MPPT používam výkon 165w (115W na východ a 50W na západ).

batérie nabité a slnko ďalej svieti (MPPT) je vpravo 🙂

Regulátor MPPT pracuje výborne no pri nabíjaní (čiže počas dňa) vyrába aj značné rušenie kedže mám na tom napojenú CB vysielačku, zaujímavé je že to neni celé pásmo CB ale napríklad kanál 1,4,11,14,17,20,25,28,32,36 a 40. Pozor, neni to len v napájaní ale toto rušenie má dosah aj 10 metrov podľa „scenera“

Otázka je či vzdialenosť od regulátora a v napájaní použitý filter zabráni rušeniu som neskúšal….

Takýto typ regulátora pre použitie napríklad ako ja na CB vysielačku neni správna voľba a odporúčam „klasický“ PWM regulátor bez usb a „špeciálneho“ displeja.

CB opakovač

1.4.2023 Som spustil opakovač na JN98KO (neďaleko Žiar nad Hronom) vo výške 290 m n. m.

CB kanál 33 (27,335 MHz) modulácia FM

Vysielačka je President Harry 3 a anténa Sirio Signal Keeper (1/4 lambda Ground Plane) 2400 mm.

Napájanie je zabezpečené cez batériu 12V a ako nabíjanie je fotovoltaický panel s výkonom 20W (myslím že časom by sa viac hodil panel s výkonom aspoň 50w).

Skúšobná prevádzka 24hodín denne a uvidíme či panel postačuje. Skúška možného dosahu sa uskutočňuje aj vďaka vám.

Ukážka opakovača, prvý deň v prevádzke. Signál cez kopec cca 7 km:

vonku pršalo 🙂 kvalita o niečo horšia

Fotografie a ďalší popis budem postupne pridávať.


Opakovač CB 2.4.2023:

Prvých 24 hodín opakovač fungoval podľa očakávaní. Na druhý deň som ale skrátil kábel k anténe o 2 metre čo malo za výsledok lepšiu efektivitu samotného opakovača. Prvú noc som zaregistroval že opakovač „reaguje“ a opakuje keď niekto vysiela napríklad cez moduláciu LSB…. Je to také sklamanie že na rozhovor v takej modulácií používajú akurát kanál „33“ pre opakovač, signál je nezrozumiteľný a tým aj opakovač stráca zmysel, zbytočne vysiela a míňa energiu na nič.

Preto by som dal výzvu keby sa na spojenie cez postranné pásmo (ssb) nepoužíval kanál na ktorom môže vysielať opakovač 🙂

4.4.2023 fotovoltaický panel 20w nepostačuje a batériu aj za slnka nenabije na viac ako 13.5v (jedná sa o dobrú batériu) solárny panel síce na slnku dáva 1,3A ale bohužiaľ je prevádzka opakovača hustá a hlavne večer nejaké to rušenie cez LSB…. Odber pri „počúvaní“ sa pohybuje na 0,3A čo je tiež za pár hodín slušný odber. Najbližšie namontujem fotovoltaický panel s výkonom 50w.

5.4.2023 Pripojil som fotovoltaický panel 50w a nechal som ďalej zapojený aj fotovoltaický panel 20w ktorý som nasmeroval viac na východ. Samozrejme to pomohlo, dokáže batériu naplno nabiť.

13.4.2023 Vypnutý , o zapnutí budem informovať.

Viac na: https://m.retroweb.org/archiv/754

17.4.2023 Opakovač už funguje vďaka novému „SURECOM SR-112“ ktorý podaroval Dušan Sklené Teplice. Ešte raz Ďakujem

23.4.2023:


3.10.2023 Dni sa skracujú a slnka je už menej, preto som pripojil další panel 🙂 Opakovač je naďalej v prevádzke a ak nastane vypnutie, bude to len dočasné

30.03.24 Pridaná batéria LiFePO4 12.8V 20Ah silný mráz už dúfam nehrozí

LiFePO4 12.8V 20Ah

Pozdravuje vás Marek a prajem vám veľa spojení aj za pomoci opakovača.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com